محمد استانستی، هنرمند مجسمهساز و طراح کتیبه زیارت عاشورا در شهر بیرجند در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد این کتیبه گفت: من متولد شهر بیرجند هستم و عشق به امام حسین (ع) و عاشورا را از مردم بیرجند یاد گرفتم به همین دلیل خود را مدیون مردم این شهر میدانم.
وی افزود: در جواب این دِینی که به این شهر و مردمش داشتم تندیس و کتیبهای بزرگ با نقوش زیارت عاشورا ساختم و در میدان مرکزی این شهر نصب کردیم که با استقبال عمومی مردم نیز روبرو شد.
این هنرمند مجسمهساز در مورد طراحی این اثر توضیح داد: "کلام" معجزه دین اسلام است و به عقیده من کلام عاشورا از مهمترین اجزای این قیام است که در زیارت عاشورا نیز مفصل به آن پرداخت شده و به همین دلیل به جای استفاده از نقوش، این استوانه و کتیبه را با زیارت عاشورا مزین کردیم.
وی ساخت کتیبههای استوانهای را به دوران قبل از هخامنشی، هخامنشی، سلجوقی و تیموری ربط داد و گفت: کتیبهسازی از هنرهای کاربردی ایرانیان بوده که نمونههای بزرگ آن کتیبههای حمورابی و داریوش است که سالم نیز ماندهاند. در دورههای تاریخی مختلف این هنر در ایران و در شرق به وفور دیده میشده که متاسفانه سالیانی است رو به فراموشی گذاشته است.
استانستی ساخت کتیبه زیارت عاشورا را بازآفرینی یک هنر کلاسیک و قدیمی در هنر معاصر ایران دانست و بیان کرد: این کتیبه در هنر معاصر ایران نمونهای است که تاکنون بزرگتر از آن ساخته نشده است.
وی ادامه داد: موضوع این المان زیارت عاشورا است که طراحی آن 6 ماه به طول انجامیده و در مدت 40 روز به بهرهبرداری رسیده است.
این مجسمهساز با اشاره به ویژگیها و ساختار این کتبیه بیان کرد: این کتیبه استوانهای شکل و دارای هفتمتر و 70 سانتیمتر ارتفاع، یک متر و شصت سانتیمتر قطر و 35 متر مربع مساحت است که با همکاری شهرداری بیرجند در میدان امام حسین (ع) این شهر رونمایی و نصب شد.
وی در مورد نقش شهرداری بیرجند در ساخت این اثر توضیح داد: طراحی این اثر را من به صورت رایگان انجام دادم تا هدیه من به شهر باشد ولی شهرداری تمام امور و هزینههای ساخت آن را متقبل شد تا این اثر ساخته شود.
استانستی در پایان سخنان خود در مورد مادهای که این اثر با آن ساخته شده است، گفت: ساخت این المان از بهترین مصالح است؛ به طوری که پیشبینی کردهایم تا 300 سال دیگر عمر داشته باشد. این استوانه از سنگ و آهن ساخته شده است.
استانستی در بخش پاینی صحبتهای خود و در پاسخ به اینکه معنی نامخانوادگی شما چیست؟ گفت: استانیس روستایی در اطراف بیرجند است که تا 150 سال قبل به خاطر اینکه آن را نهیرجان، یکی از وزرای یزدگرد سوم ساخته بود به نهیرجان معروف بود ولی به خاطر اینکه یکسال باران میباریده و سال بعد سال بیبارانی بوده به استانیس یا "است و نیست" و یا "هست و نیست" تبدیل شده است.
نظر شما